Harjoittelijasta ohjelmistokehityksen huippuosaajaksi

Monad ottaa joka vuosi joukkoonsa harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä, jotka eivät pelkää haasteita ja joilla on kiinnostusta kehittää itseään ohjelmistosuunnittelijoina.

Vuoden 2020 keväällä harjoittelun Monadilla aloittivat Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jaakko Mäntylä sekä Tampereen yliopistossa opiskeleva Vilma Salmikuukka.

– Monadilla sain rohkeutta tehdä itselleni ennalta vieraita asioita kuten backend-koodaamista. Huomasin osaavani sen tosi hyvin, ja olin aivan turhaan pelännyt kyseistä osa-aluetta etukäteen, Vilma kertoo.

– Alan luonteeseen kuuluu, että koko ajan oppii jotain uutta, ja töissä olen kehittynyt vielä enemmän kuin opiskellessani, toteaa Jaakko.

– Monadilla huomaa koodaajien ammattiylpeyden oman työn jäljestä sekä sitoutumisen koodin tekemiseen huolella ja mahdollisimman hyvin, hän jatkaa.

Kummatkin kesätyöntekijöistä pääsivät mukaan myös Monadin omaan ohjelmistokehitysprojektiin, jossa rakennetaan uudenlaista tuntikirjanpito-ohjelmaa.

– Projekti oli minulle erittäin miellyttävä ammatillisesti. Siinä oli mahdollisuus tehdä ja opetella ilman deadline-paineita tai asiakkaan vaatimuksia. Juuri backend-taitoni kehittyivät projektin myötä erityisen paljon, Vilma sanoo.

– Oli ylipäätään tosi iso juttu päästä näkemään miten ohjelmistokehitystä tehdään ammattimaisesti osana tiimiä. Kouluprojektit ovat kuitenkin kouluprojekteja, Jaakko tiivistää.

Kehitystä poikkeusoloissa

Työharjoittelu vuoden 2020 kesällä on koronavirus-epidemian myötä ollut todella erilaista kuin esimerkiksi vuosi sitten. Monadilla on monen muun yrityksen tavoin siirrytty pitkälti etätöihin.

– Näin kesätyöntekijän näkökulmasta tärkeintä oli, ettei sovittu työjakso peruuntunut. Etätyösuosituksesta huolimatta oli myös mahdollista käydä toimistolla, kunhan huolehti käsien pesemisestä eikä tullut flunssaisena toimistolle, Jaakko sanoo.

Monadin myynti- ja markkinointipäällikkö Aki Haapamäki kertoo, että harjoittelijoiden johtaminen etänä koronan takia asetti heidän ohjaamiseensa haasteita.

– Mielestäni siinä oli meille kehittymisen paikka, ja lunastimme sen kesän kuluessa.

Sekä Mäntylä että Salmikuukka olivat poikkeusoloista huolimatta erittäin tyytyväisiä kesätyöjaksoon Monadilla, ja Mäntylä jatkaakin työskentelyä osa-aikaisena.

– Täällä luotetaan siihen, että myös aloitteleva työntekijä hoitaa hommat parhaansa mukaan ja annetaan vapaus suorittaa työt omassa tahdissa ja järjestyksessä, hän kehuu.

– Monadilla osataan ottaa vastaan myös työntekijöiden palautetta, mikä on tosi tärkeää. Koulutuksista ja kaikesta muusta oppimastani tuli hyvää pohjaa omalle tulevaisuuden tekemiselle, Vilma summaa.

Haapamäki kehottaa hakemaan Monadille harjoitteluun, vaikka ei vielä kokisikaan itseään huippuosaajaksi.

– Avoimin mielin vaan hakemaan! Tärkeintä on kiinnostus tulla huippuosaajaksi. Monadilla kaikkia työntekijöitä kohdellaan yrityksen arvojen mukaisesti, oli kyseessä sitten opiskelija tai kokenut ohjelmistokehittäjä.

Hae rohkeutta tekemiseen

Monadilla työskentelee useita ohjelmistoalan huippuluokan osaajia, joten alan opiskelijalla on ainutlaatuinen mahdollisuus harjoittelun myötä oppia asioita, joita koulussa ei välttämättä opeteta. Sen lisäksi, että harjoitteluun kuuluu useita sisäisiä koulutuksia, Monad tarjoaa mahdollisuuden valita juuri itselle sopivat työkalut sekä vaikuttaa omaan toimenkuvaan.

Asiaan kuuluvat myös reilu korvaus työstä sekä yhteinen vapaa-ajan toiminta muun muassa retkeilyn ja urheilemisen merkeissä.

– Meille kannattaa hakea harjoitteluun, jos koodaamiseen suhtautuu käsityöläisen asenteella. Täytyy olla halu tehdä asiat oikein ja kiinnostus kehittyä paremmaksi. Arvostamme sitä, ettei harjoittelija pelkää pyytää apua tarpeen tullessa. Monadilla on lupa oppia epäonnistumisista ja olla ylpeä omista onnistumisista, Aki Haapamäki toteaa.

Kiinnostuitko?

Mikäli harjoittelu Monadilla kiinnostaa, niin tutustu Rekry-sivustoomme, josta löydät hakuohjeet ja lisää tietoa minkälaista on työskennellä Monadilla.

Kirjoittanut Aki Haapamäki
Julkaistu