Referenssi

Glaston

Ohjelmistoalustan kehityksellä helpotetaan tuotekehitystä ja lisätään laitteiden toimintavarmuutta

Kotimainen Glaston on lasinjalostuskoneiden valmistaja, joka toimittaa koneiden ohella niihin liittyviä huolto- ja päivityspalveluita. Yrityksen asiakkaat edustavat muun muassa arkkitehtuuri-, ajoneuvo-, aurinkoenergia-, kaluste- ja laiteteollisuuden toimijoita. Glaston kehittää koneisiin olennaisesti liittyvää ohjelmistoalustaa yhteistyössä Monadin kanssa.

Glaston uudistaa 12 vuotta vanhaa ohjelmistoalustaa, jotta se vastaisi paremmin nykyisten ja tulevien Glaston lasinjalostuskoneiden asettamiin vaatimuksiin. Uudistetulla alustalla pyritään hyödyntämään mahdollisimman hyvin jo nykyisen järjestelmän toimivia ohjelmistoratkaisuja. Koodiin tehtävillä muutoksilla parannetaan järjestelmien vakautta ja toimintavarmuutta entisestään sekä tehdään alustasta yhteensopivampi nykyaikaisten ohjelmointiteknologioiden kanssa. 

Monad aloitti yhteistyön Glastonin kanssa keväällä 2021. Projekti alkoi ohjelmistoarkeologialla, jossa analysoitiin olemassa olevan ohjelmiston arkkitehtuuria. Vaihe auttoi tunnistamaan mahdollisia ongelmakohtia, mutta myös ratkaisuja ja toiminnallisuuksia, jotka ovat siirrettävissä sellaisenaan tai pienin muutoksin osaksi uutta järjestelmää. 

Osana prosessia alustan ohjelmistokomponenttien lähdekoodia on refaktoroitu eli niiden rakennetta on muutettu, mutta toiminnallisuus on säilytetty. Refaktoroinnilla varmistetaan muun muassa, että uudistuneessa alustassa eri toiminnallisuudet toimivat yhdessä myös uusien ominaisuuksien tai teknologioiden kanssa. Näiden ohella kehittäjäkokemusta on parannettu helpottamalla kehitysympäristön käyttöönottoa ja alustamista sekä siirtymällä kehityksessä jatkuvan integraation malliin.

Merkittäviä parannuksia jo ensimmäisestä uudistetusta versiosta alkaen

Ensimmäinen uudistettu versio Glastonin ohjelmistoalustasta julkaistiin vuoden 2022 alussa. Se sisältää parannettua arkkitehtuuria ja päivitetyt ohjelmistokirjastot. Uudistus toi mukanaan välittömiä hyötyjä, kuten tehokkaampi resurssien käytön, muistin kulutuksen laskun ja toimintavarmuutta poikkeustilanteissa. 

Glastonin arkkitehtuuri- ja teknologiapäällikkö Sakari Palokangas kiittelee Monadia tehokkaasta projektin haltuunotosta sekä yhteistyöstä:

– Monadin asiantuntijat pääsivät projektiin nopeasti sisään ja alun kartoitus loi projektille hyvän pohjan. Olemme päässeet kirimään alustan teknistä velkaa kiinni jo ensimmäiseen ohjelmistoalustajulkaisuun. 

Yhteistyön edetessä Glastonin oma organisaatio on myös muuttunut. Ketterämpään toimintamalliin siirtyminen ei ole tuottanut ongelmia, päin vastoin.

– Monadilaiset ovat integroituneet osaksi tiimejä hienosti. Lisäksi Monadilta löytyy paljon sellaista osaamista, joka rikastaa tiimien toimintaa, Sakari kertoo. 

Glaston pyrkii pidemmässä juoksussa yhtenäistämään lasin lämpökäsittelylaitteiden ohjelmistopinoja. Tuotteita lasin tasokarkaisulinjoihin, lasin tasolaminointilinjoihin ja ajoneuvolasin taivutuslinjoihin kehitetään sekä lisäksi olemassa olevien ohjelmistojen yhtenäistämisellä parannetaan entisestään toimintavarmuutta ja helpotetaan tulevaisuudessa tuotekehitystä. 

Next Steps

Kuinka edetään?

Sovitaanko juttutuokio?

Käydään yhdessä läpi teidän tilanne ja tarpeet, niin voimme tehdä ehdotuksen etenemisestä.

Antti Riikonen, CEO
+358 50 480 2426
[email protected]

Kyvykkyytemme asiakkuudessa

  • Arkkitehtuuri
  • Konsultointi
  • Jatkuva integraatio (CI)
  • Devops
  • Teollisuuden kommunikaatio-protokollat
  • Automaatiointegraatiot
  • Ohjelmistotuotteen elinkaaren hallinta

Tietoa yrityksestä

Lasinjalostusteollisuuden teknologiajohtaja Glaston toimittaa innovatiivisia laitteita, palveluita ja ratkaisuja arkkitehtuuri-, ajoneuvo-, aurinkoenergia- ja näyttöteollisuuteen. Kymmenessä maassa toimiva yhtiö rakentaa parempaa tulevaisuutta turvallisempien, älykkäämpien ja energiatehokkaampien lasiratkaisujen avulla. Glaston tarjoaa asiakkailleen parasta osaamista sekä uusinta teknologiaa lasinjalostuksen alalla.

Lue lisää yrityksen verkkosivuilta