Referenssi

Valmet Automation Inc.

Valmet – teollisuusautomaation edelläkävijä

Toteutus lyhyesti

Valmet DNA -automaatiojärjestelmän kehityksellä on pitkä historia Tampereen Sarankulmassa: ensimmäiset hajautetut digitaaliset ohjausjärjestelmätoimitukset asiakkaille kehitettiin jo 80-luvulla. Valmetin keskeisimpiä asiakkaita ovat paperi-, sellu- ja energiateollisuus. Automaatiojärjestelmän tuotekehitystä ohjaavat jatkuva kehittäminen ja pitkän elinkaaren tavoitteet. Tuoreimman tuotesukupolven keskeisinä kehitysteemoina ovat tietoturva, käyttäjälähtöisyys ja liikkuvan työn mahdollistava web-pohjaisuus.

Valmetin historia teollisuusautomaation kehittäjänä

Valmet on maailman johtava teknologian, automaation ja palveluiden toimittaja sekä kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle yli 200 vuoden teollisuushistorialla. Valmetin liikevaihto oli vuonna 2020 noin 3,7 miljardia euroa.

Valmet on ollut digitaalisten automaatiojärjestelmien kehityksen eturintamassa 1960-luvulta lähtien. Yli 40 vuotta digitaalista teollisuusautomaatiota toimittaneen Valmetin tavoitteena on varmistaa, että sen asiakkaiden teollisuuslaitokset ovat turvallisia ja tehokkaita sekä pystyvät täyttämään niille asetetut laatu- ja tuotantotavoitteet. Nykyään Valmetin edistyneet automaatiojärjestelmät pyörittävät mm. sellu-, kuitu-, paperi-, kartonki- ja paperitehtaita, voimalaitoksia, prosessiteollisuuden tuotantolaitoksia sekä risteily- ja rahtialuksia ympäri maailman.

Pitkän elinkaaren teollisuusautomaatiota

Valmetin DNA automaatiojärjestelmän laajaa tuotekehitystä toteutetaan noin 150 osaajan voimin. Tuotekehitys on organisoitu useisiin rinnakkain toimiviin sovelluskehitystiimeihin. Program Manager Ari Leppäniemi vastaa pääosin Tampereella toimivasta järjestelmän konfiguroinnista vastaavasta hajautetusta tuotekehitystiimistä, joka koostuu noin 20 osaajasta. Tiimissä on mukana myös monadilaista osaamista.

Kaiken kaikkiaan rakennamme jo Valmet DNA -automaatiojärjestelmän neljättä sukupolvea. DNA järjestelmä on alusta ”platform”, jonka täytyy olla räätälöitävissä vaativimmankin asiakkaan tarpeisiin. Koska ratkaisujen elinkaaret ovat pitkiä, alusta täytyy suunnitella siten, että aiemmista versioista on olemassa migraatio- ja päivityspolku uuden sukupolven ratkaisuihin”,

kuvaa Ari Leppäniemi kokonaisuutta ja sen laajuutta.

Keväällä 2019 Valmet julkaisi DNA -automaatiojärjestelmän uuden sukupolven käyttöliittymän, joka on ehtinyt saada jo runsaasti hyvää palautetta käytettävyydestään. Julkistus on osa Valmet DNA -automaatiojärjestelmän jatkuvaa kehitystä. Moderneja teknologioita hyödyntävä Valmet DNA User Interface (DNA UI) -käyttöliittymä on laajentanut automaatiojärjestelmän käytön perinteisen tehdasvalvomon ulkopuolelle.

Kumppanit tuovat vahvaa osaamista kehitystiimiin

Valmetin kehitystiimi koostuu niin omista osaajista kuin rinnalla toimivista kumppaneista, joiden eduksi on koettu vahva osaaminen ja skaalautuvuus.

Tällä hetkellä projekti on kuumimmillaan, joten resursseille on kova tarve. Kumppaneita hyödyntämällä olemme saaneet skaalautuvuutta ja vahvaa osaamista mukaan kehitystyöhön”,

kertoo Leppäniemi.

Erityisen tärkeää Valmetille on rakentaa pitkäaikaisia kumppanuuksia, sillä laajamittaisen ja pitkän historian omaavan kehitystyön oppiminen vaatii uusilta osaajilta aikaa.

Kokonaisuus on kohtuullisen laaja ja kompleksinen. Sen oppiminen siten, että pääsee tuottavaan tilaan vie helposti useamman kuukauden. Pyrimme rakentamaan pitkäaikaisia kumppanuuksia ja tukemaan jatkuvuutta esimerkiksi tehtäväkierron kautta, jolloin osaajat pystyvät perehdyttämään toisiaan”,

kuvaa Leppäniemi Valmetin kumppanuusstrategiaa.

Onnistunutta yhteistyötä Monadin kanssa vuosien kokemuksella

Valmet ja Monad ovat tehneet yhteistyötä jo usean vuoden ajan. Leppäniemi kertoo, että Monadilta saatu osaaminen on koettu erittäin vahvaksi. Vahvan sovelluskehitysosaamisen lisäksi iloisena yllätyksenä sitä on löytynyt myös jatkuvien integraatioiden (continuous integration) saralta. Laaja ja monitasoinen osaaminen on tuonut vauhtia ja tehoa koko tiimin tekemiseen. Tämän lisäksi Valmetilta kehutaan kykyä ottaa haltuun vaativiakin kokonaisuuksia.

Olen ollut kovin tyytyväinen tähän yhteistyöhön ja toivon sen jatkuvan mahdollisimman pitkään”,

toteaa Leppäniemi yhteistyöstä Monadin kanssa.

Kertoman mukaan hauskana lisänä monadilainen pyöräilyinnostus on tarttunut koko tiimiin. Näin kesän korvalla, tiimin kilometrikisa on jo kovassa vauhdissa.

Kysy lisää palveluistamme

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi