Mobiiliratkaisuja ja koneoppimista 

Kirjoittanut Karri Harju
Julkaistu


Aleksi Viljanen on tekniikkahifistelevä ohjelmistosuunnittelija, joka aloitti Monadilla maaliskuussa. 

Signaalinkäsittelyä ja koneoppimista opiskeleva Aleksi Viljanen työstää vielä viimeisiä opintojaan kokoon Tampereen yliopistolla. Opintojen ohessa hän on kuitenkin ehtinyt olemaan työelämässä useamman vuoden. Mobiilisovelluksiin, frontend web -kehitykseen ja 3D-grafiikkaan liittyvään koodaukseen erikoistunut asiantuntija kokee tutkimus- ja kehitystyöt erityisen mielenkiintoisina:
– On tosi mahtavaa lähteä työstämään kokonaisuutta, johon ei ole selkeää ratkaisua tai on monia vaihtoehtoja ratkaista haasteet. Se on tämän työn suola, kuvaa Aleksi.

Häntä kiinnostaa erityisesti mobiilipuolella iOS-kehittäminen ja alustan hyödyntäminen täysmääräisesti. Lisäksi koneoppisen sovellukset ja erityisesti kuluttajille suunnattujen digitaalisten kehittäminen kiinnostavat diplomityötään kohta valmistelevaa Aleksia. 

Lisätty todellisuus ja puettava teknologia inspiroi

Kuluttajasoftan ja -elektroniikan ohella ohjelmistokehittäjäämme kiinnostaa kannettava ja puettava teknologia. Hän odottaakin Applen AR-lasien eli lisätyn todellisuuden lasien lanseerausta. Aleksi pohtii onko lidar eli valotutka mahdollisesti yksi Applen toistaiseksi vahvasti salassapitämän tuotteen keskeinen ja toiminnan mahdollistava ominaisuus? 

– Lidar mahdollistaisi AR:n toteuttamisen saumattomalla ja käyttäjälle miellyttävällä tavalla. Teknologiaa on jo alettu hyödyntämään Applen muissa mobiililaitteissa, Aleksi puntaroi. 

Luontokuvausta ja purjehdusta 

Luontokuvaus kiinnostaa ohjelmistosuunnittelijaamme. Kuva: Aleksi Viljanen

Saksofonin soittoa ja keihäänheittoa harrastanut Aleksi viihtyy vapaa-ajalla nykyisin pallopelien, kuten padelin ja sählyn parissa. Lisäksi hän on intohimoinen työmatkakävelijä:
– Aloitin pari kuukautta sitten kävelemään työmatkat käytännössä joka päivä samalla äänikirjoja kuunnellen. Noin kolmen kilometrin matkaan kuluu noin 5–10 minuuttia kauemmin kuin ratikalla tai bussilla. Kävellessä on tullut kuunneltua niin Aki Hintsan kirjat kuin tällä hetkellä kuuntelussa oleva, vähän turhankin ajankohtainen, Heather Morriksen Auschwitzin tatuoija.

Aleksin muihin harrastuksiin lukeutuvat luonto- ja urheilukuvausta sekä konsolipelit:  
– Viime aikojen suosikki on ollut PS 5:lla Cyberpunk 2077, jonka pelattavuus on vihdoin parantunut riittävästi ohjelmistopäivityksen ansiosta. Ylipäätään avoimen maailman toiminta-seikkailupelit kiinnostavat sekä ajosimulaattorit, kuten Grand Turismo, Aleksi kertoo. 

Uusi harrastus vie laineille. Kuva: Aleksi Viljanen

Jäiden lähtiessä Näsijärveltä Aleksi Viljanen suuntaa uuden harrastuksensa pariin. Viime vuonna korkeakouluopiskelijoiden Purjehduskerho Piissä purjehduksen alkeita oppinut Aleksi toivoo tänä kesänä pääsevänsä tänä kesänä purjehtimaan. Lisäksi pitää vielä suorittaa rannikkolaivurin radiotodistus eli SRC-todistus, jotta asianmukaiset luvat ovat kunnossa. Tulevaisuudessa Aleksille eivät sisämaan vesistöt riitä: 

 – Haaveissa olisi vielä joskus päästä myös avomeripurjehdukselle Itämerelle. Purjehdus Tallinnaan tai vaikkapa Tukholmaan voisi olla jännittävä kokemus. 

Avoimet työpaikat

Kiinnostaako liittyä Aleksin ja muiden ammattilaistemme joukkoon?