Suunnittelua käyttäjäkokemuksen ehdoilla

Kirjoittanut Karri Harju
Julkaistu

Helmikuussa Monadilla aloitti Jaakko Kemppainen suunnittelijana. 

– Tämä on uusi rooli Monadilla, johon olen itse kerännyt kokemusta, jota nyt pääsee jakamaan, Jaakko kertoo ja jatkaa:
– On mahtavaa päästä ammatistaan ylpeiden ja kokeneiden osaajien tiimiin. Heiltä saa parhaat tipsit sekä omaan että Monadin työkalupakkiin. Siten rakennetaan koko yritykselle sopiva suunnitteluprosessi ja -käytännöt. 

Jaakko on toiminut kuutisen vuotta suunnittelijana tamperelaisissa ohjelmistoalan yrityksissä ja viimeisimpänä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tuottavassa Pihlajalinnassa. Ajatus siirtymisestä uuteen työpaikkaan heräsi hiljalleen. Jaakon aiempien työpaikkojen kollegoita oli siirtynyt Monadille. Tuttaviltaan hän oli kuullut talon kulttuurista ja todennut, että tekemisen meininki ja konsepti vaikuttivat mielenkiintoisilta. 

Visuaalisuus palvelee hyvää käyttäjäkokemusta

Suunnittelutyössä visuaalisuus on se, mikä sytyttää Jaakkoa eniten. Asia kiehtoi häntä jo lapsena, kun isot pojat olivat tehneet verkkosivuja. Kiinnostus vei Jaakon myöhemmin frontend-koodariksi. 

– Oma luontoni ei antanut olla kysymättä usein, miksi jokin asia tehtiin verkkosivuille, kuten tehtiin. Halusin ymmärtää syyt valintojen taustalla ja päästä vaikuttamaan niihin. Se osaltaan ajoi suunnittelijaksi, koska silloin pystyy vaikuttamaan paremmin koko konaisuuteen, kertoo Jaakko. 

Hänestä hyvä visuaalisuus, motion design ja interaktiosuunnittelu naulaavat kokonaisuuden valmiiksi. Se ei silti poista käyttäjäkokemussuunnittelun tärkeyttä ja merkityksellisyyttä, päinvastoin. Käyttäjäkokemuksen eli UX:n suunnittelussa taustatyöt ovat tehtävä hyvin ja sen kautta luodaan pohja toimivalle kokonaisuudelle. Visuaalisuus on sovelluskohteesta ja mediasta riippumatta palvelemassa hyvää käyttäjäkokemusta. 

Käyttäjäkokemussuunnittelusta maisteriksi valmistunut Jaakko on opiskellut myös vuoden verran puheviestintää. Kokonaisuus antaa hyvät lähtökohdat ymmärtää ja kehittää ihmisen ja ohjelmiston vuorovaikutussuhdetta. Jaakko kertookin missiokseen päästä vaikuttamaan ihmisten elämään hyvän designin avulla:

– Toimiva ohjelmisto tukee ihmisten elämää ja tavoitteita, eikä ole vain yksi energiasyöppö lisää, Jaakko summaa. 

Skeittiskene loi käsityksen visuaalisuudesta ja inspiroi yhä

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajalta, Vaalasta, kotoisin olevalle Jaakolle visuaalisuus on tärkeä osa elämää. Lumilautailu ja skeittaus ovat vaikuttaneet hänen tyylin ja visuaalisuuden käsitteeseen. Itsekin valokuvausta harrastava Jaakko inspiroituu valokuvataiteesta, graafisesta suunnittelusta, sarjakuvista sekä musiikista ja elokuvista.
– En käytä sosiaalista mediaa, joten etsin inspiraatiota muualta ja hetkeen syventyen. En seuraa kuitenkaan pitkäjänteisesti jotain tiettyä taiteenlajia tai taiteilijaa. Katukuvaajana tutkin kaupunkia etsimen läpi, ja lisäksi pyrin käymään museoissa ja taidenäyttelyissä, Jaakko kertoo. 

Suunnittelijan inspiroivat tärpit:

Nämä elokuvat ja sarjat kiinnostavat juuri nyt

Elokuvista, dokkareista ja sarjoista inspiroituva Jaakko nostaa seuraavat elokuvat ja sarjat tällä hetkellä kiinnostaviksi:

Työpäivän soundit

Millainen musiikki rytmittää suunnittelijan päivää? Tsekkaa Spotify-lista ja ota seurantaan: 

Avoimet työpaikat

Kiinnostaako liittyä Jaakon ja muiden ammattilaistemme joukkoon?