Tekijänsä näköiset työvälineet

Kirjoittanut Karri Harju
Julkaistu

Meille vehkeet ovat tärkeitä. Nimittäin työvälineet, joilla jokainen kokee työskentelyn mieleisekseen. Pyrimme pitämään laitteet ajantasaisena ja uudistamme henkilöstömme koneita keskimäärin joka toinen vuosi. Työntekijät saavat itse valita välineet, joilla työskentely sujuisi mahdollisimman hyvin. Meillä omavalintaiset laitteet tarkoittavat aidosti työntekijän itse valitsemia laitteita, eikä rajoitettua valikoimaa esimerkiksi ennalta määritetyiltä merkeiltä tai toimittajilta. 

Uskomme, että ammattilaiset tietävät parhaiten, millaisilla laitteilla työt sujuvat. Toisaalta myös niin fyysinen kuin henkinen ergonomia on tärkeää. Käteen sopimaton hiiri, korville huonosti istuvat kuulokkeet tai vieraan tuntuinen näppäimistö nakertavat sekä hermoja että tehokasta työaikaa. Lagaavasta koneesta puhumattakaan. 

Tapio Koskisen työpöydältä löytyy kaareva 34-tuumainen näyttö.

Kaarevan näytön äärellä silmät lepäävät

Verkko- ja mobiilikehittäjä Tapio Koskisen työpisteellä huomiota herättävä osa on 34-tuumainen kaareva Asus ROG Strix -näyttö. Immersiivinen kokemuksen antava näyttö tarjoaa heijastamattoman näyttöpinnan sekä korkean virkistystaajuuden, jotka vähentävät silmien rasitusta. 
– Tässä kokoluokassa näytön on mielestäni hyvä olla kaareva. Se tuntuu miellyttävältä ja luonnolliselta, kertoo Tapio. 

Työpöydällä raksuttaa Dellin XPS 15 9510 kannettava työasema. Tehokas läppäri hyvällä näytöllä on optimaalinen hybridityöhön niin toimistolla kuin etänä. Riittävä määrä muistia varmistaa, että niin debuggaus kuin kääntäminen sujuu ilman turhaa odottelua. Microsoftin näppäimistö ja Logitechin ohjauspallolla varustettu langaton hiiri tukevat ergonomiaa:
– Näppäimistön kulma on ranteille miellyttävä, vaikka näppäintuntuma ei ole paras mahdollinen. Hiiri myös säästää vähän olkapäätä ja rannetta, kun ranteen asento on luonnollisempi ja kättä ei tarvitse siirrellä niin paljon. 

Vastamelukuulokkeet ovat Tapion ensimmäiset ja hän kiittelee niiden vaimentavan hyvin liikenteen melua ja toimiston huminaa.

Tapion työpöydältä löytyvät seuraavat laitteet

 • Dell XPS 15 9510, Core i7, 64 Gt, 2 975 €
 • Asus ROG Strix XG349C 34” -kaareva näyttö 1 200 €
 • Bose Noise Cancelling Headphones 700 -Bluetooth-vastamelukuulokkeet 329 €
 • Microsoft Ergonomic Keyboard -näppäimistö 65 €
 • Logitech MX Ergo – langaton pallohiiri 87 €
Suunnittelija Jaakko Kemppainen on yllättynyt positiivisesti uuden Macbook Pro M1:n akunkestävyydessä, jopa grafiikkaa työstäessä.

Työvälineiden hyvä tuntuma on tärkeää

Suunnittelija Jaakko Kemppainen luottaa omenatarhan valikoimaan. 16-tuumainen Macbook Pro M1 on hänen valintansa yhdessä Apple Studio Displayn kanssa. Tietokone on saanut kehuja yleisesti hyvästä akunkestävyydestään. Korkeussäädettävällä telineellä oleva 27-tuumainen näyttö tarjoaa riittävästi kokoa sekä hyvän värintoiston ja kontrastin, joita suunnittelija arvostaa. 
– Uuden Macbook Pron akunkesto on ihan huikea. Saattaa mennä työpäivä kokonaan akulla, vaikka rullais Figmaa ja muita graffajuttuja. Silmät myös kiittävät näytön korkeasta 120 Hz taajuudesta, Jaakko kertoo.  

Applen Magic -keyboardian matala profiili yhdessä litteiden näppäinhattujen kanssa jakaa varmasti käyttäjien mielipiteitä, mutta Jaakolle näppäimistön profiili on mieleen. Perinteisen hiiren tai monien suunnittelijoiden suosiman Wacomin piirtopöydän sijaan Jaakko on valinnut Applen Magic Trackpadin välineekseen. Parhaat soundit suoraan korviin tarjoavat Airpod Pro -kuulokkeet. 
– Mulle on ollut aina tosi tärkeetä se, että miltä hommat tuntuu. On tosi kiva, että saa valita juttuja, jotka tuntuu hyvältä ja tekevät työn suorittamisesta mielekästä. Se herättää halun tehdä töitä, hän summaa.

Jaakko muotoilee maailmaa näillä välineillä

 • Apple MacBook Pro M1 16″, 2 400 €
 • Apple Studio Display, 1820 €
 • Neomounts NM-D775 -monitorivarsi, 223 €
 • Apple Magic Trackpad, 155 €
 • Apple Magic Keyboard, 205 €
 • Apple Airpods Pro, 279 €
Mikael von Bonsdorffille suosii vertikaalista hiirtä sekä ergonomista näppäimistöä.

Pöytäkoneille on vielä paikkansa

Yksi perustajistamme ja ohjelmistokehittäjä Mikael von Bonsdorff luottaa Jimm’s PC-Storen räätälöityyn konepakettiin. Vuosi sitten kootussa paketissa sykkii 3,4 Ghz AMD-prosessori ja yhteenstä 128 Gt muistia. Kaksi teran kovalevyä varmistavat, ettei työskentelyn lomassa tallennustila lopu kesken. 
– Teen paljon työtä toimistolla, joten miditornikoteloon rakennettu paketti on valintani. Saan pöytäkoneeseen riittävästi tehoa ilman kompromisseja kohtuulliseen hintaan ja mahdollisuuden päivittää komponentteja aina tarvittaessa. Lisäksi nykyaikaisilla kehitystyökaluilla saan tarvittaessa pieneen kannettavaan pöytäkoneen tehot suojatulla etäyhteydellä, perustelee Mikael tietokonevalintaansa. 

Työpisteeltä löytyy HP Z43 42,5″ IPS LED -näyttö, joka kokonsa puolesta korvaa useamman näytön tarpeen ja yli 8 miljoonaa pikseliä takaavat näytön hyvän luettavuuden myös normaalilla katseluetäisyydellä. Työergonomiaa parantavat sekä Logitechin vertikaalihiiri että saman valmistajan Ergo-näppäimistö. Sekä hiiri että näppäimistö antavat käsille ja käsivarsille luonnollisen ja lihaksia rasittamattoman asennon. Näppäimistössä on myös huomioitu äänettömyys ilman, että hyvästä näppäintuntumasta olisi tingitty.
– Hyvä näyttö, näppäimistö ja hiiri ovat todella olennaisia oman työergonomian muodostumisessa. Jos näppäimistö tai hiiri eivät ole itselle sopivia, työskentelyinto saattaa laskea ja mikä merkittävintä, pitkässä juoksussa voi ilmaantua fyysisiä oireita huonosta, lihaksia ja niveliä kuormittavasta työskentelyasennosta, Mikael kertoo. 

Mikaelin työpisteeltä töihin antaa boostia seuraava kokoonpano

 • Jimm’s PC-Store custom-konepaketti
  • AMD Ryzen 9 5950X 3,4 Ghz, 800 €
  • ASRock X570 Taichi, ATX-emolevy, 199 €
  • G.Skill Ripjaws V DDR4 3200 Mhz -muistikammat, 128 Gt, 500 €
  • Samsung 970 EVO Plus SSD-kovalevy, 2 x 1 Tt, 239 € 
  • Asus GeForce RTX 3070 TUF Gaming -näytönohjain, 770 €
  • Corsair RM850 -ATX-virtalähde, 170 €
  • Noctua NH-D15 -prosessorijäähdytin, 110 €
  • Fractal Design Define 7 -miditornikotelo, 140 €
 • HP Z43 42,5″ IPS LED -näyttö, 1000 €
 • Logitech MX Vertical -hiiri, 100 €
 • Logitech ERGO K860 for business -näppäimistö, 150 €