Monadilla ohjelmistoja kehitetään kestävästi

Kestävä ohjelmistokehitys palvelee niin asiakkaita kuin tekijöitäkin.

Jokaisen organisaation toimintaa ohjaa lopulta aina yksi keskeinen kysymys: miten voimme palvella asiakastamme paremmin? Digitalisoituvassa maailmassa tämä kysymys heijastuu yhä vahvemmin palveluiden kehitykseen ja sitä kautta myös meihin digitaalisia palveluita kehittäviin yrityksiin. Me Monadilla haluamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin ja tästä syystä meillä vannotaan kestävän ohjelmistokehityksen nimeen. Syy on oikeastaan yksinkertainen: uskomme, että kestävästi kehitetyt digitaaliset ratkaisut palvelevat asiakkaitamme pitkään ja skaalautuvat liiketoiminnan alati muuttuviin tarpeisiin. Kestävä ohjelmistokehitys on meidän tapamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin.

Mitä on kestävä ohjelmistokehitys?

Kun puhutaan kestävästä ohjelmistokehityksestä, voidaan aihetta tarkastella monestakin eri näkökulmasta. Yksi keskeinen meidän toimintaamme ohjaava ajatus on, että ohjelmisto ei ole koskaan valmis. Asiakkaan korviin tämä saattaa äkkiseltään kuulostaa jopa pelottavalta. Kukapa haluaisi kontolleen ikuisuusprojektin, jossa kustannukset hipovat pilviä ja henkilöresurssit ovat pitkään sidottuina. Pelko pois, tästä ei todellakaan ole kyse. Ennemminkin taustalla vaikuttaa ajatus siitä, että ohjelmisto kehitetään aina pitkää käyttöikää ajatellen ja asiakkaan tarpeisiin syvällisesti perehtyen

Me uskomme, että kestävä ohjelmistokehitys kulkee käsikkäin kehitystyön laadun kanssa ja se nojaa vahvasti tekijöidensä vankkaan ammattitaitoon. Monadilla me työskentelemme craftsmanship-mentaliteetilla; Käsityöläisen ammattiylpeydellä sidomme huippuunsa hiotun teknisen osaamisemme asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin. Näin syntyy lopputulos, joka on laadukas, käyttötarkoitukseensa täydellisesti istuva ja aikaa kestävä. 

Tähän pohjautuu myös ajatus siitä, että ohjelmisto ei ole koskaan valmis, sillä tämän päivän hittipalvelukin on huomisen huti, mikäli se ei kehity vastaamaan käyttäjiensä muuttuvia tarpeita. Vaatii kykyä ja kokemusta katsoa kauas tulevaisuuteen jo siinä vaiheessa kun palvelun ensimmäistä versiota aletaan suunnitella. Asiantunteva kumppani ohjelmistoprojektissa osaa miettiä yksityiskohdat siten, että kehitettävä palvelu tulee toimimaan pitkään, palvelua pystytään skaalaamaan tarvittaessa ja sen jatkokehittäminen on helposti mahdollista. Ennen kaikkea osaava kumppani tietää, milloin painaa myös jarrua ja kertoo rehellisesti, miksi houkuttelevat oikoreitit eivät ole kannattava vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Näin toteutuu kestävän ohjelmistokehityksen periaatteet. 

Monadilla koodia toteutetaan kestävä ohjelmistokehityksen periaatteita noudattaen.

Kestävä ohjelmistokehitys on ketterää ja lopulta myös edullisempaa

Vaikka digitaalisia ratkaisuja kehitetään tarkasti ja pitkän elinkaaren tähtäimellä, kestävällä ohjelmistokehityksellä se tehdään myös ketterästi. Erityisesti tällöin esille nousee tekijöiden korkea ammattitaito: on eri asia työskennellä oikaisten nopeasti, kuin tehdä asioita ketterästi ja samalla korkealaatuisesti. Monadilla me ajattelemme, että osaava ja kokenut ohjelmistokehittäjä, alansa todellinen käsityöläinen, tietää mikä on olennaista ja osaa keskittyä näihin asioihin, jotta ohjelmistoa voidaan kehittää eteenpäin ketterästi ja juuri oikean kokoisissa erissä “Minimum Viable Product” -tyyppisesti. Näin vältytään massiivisilta ohjelmistoprojekteilta, eikä hukata resursseja epäolennaisiin työvaiheisiin.

Kaikki tämä heijastuu lopulta suoraan ohjelmistoprojektin kustannuksiin. Laadukas työ ei tietenkään ole ilmaista, mutta pitkällä aikavälillä kestävästi kehitetyt ohjelmistot muodostuvat kustannuksiltaan edullisemmiksi. Tämä perustuu siihen, että osataan jo suunnitteluvaiheessa valita asiakkaan tarpeiden kannalta sopivat työkalut ja teknologiat, kokeneet asiantuntijat osaavat välttää kehitystyössä monet karikot, keskitytään oikeisiin asioihin ja ennen kaikkea osataan jättää tekemättä ne asiat, jotka vain tuhlaavat resursseja ja paisuttavat kustannuksia. Kestävä ohjelmistokehitys on lopulta siis myös taloudellisesti kestävin vaihtoehto.

Ihmiset ovat kestävän ohjelmistokehityksen keskiössä

Digitalisaation on sanottu muuttavan maailmaa. Se ei oikeastaan pidä paikkaansa, sillä todellinen muutos lähtee teknologiaa rakentavista ja käyttävistä ihmisistä. Meistä jokaisesta. Kuten olet ehkä jo havainnut tätä tekstiä lukiessasi, kestävä ohjelmistokehitys vaatii tekijältään vahvaa ammattitaitoa. Jotta me yrityksenä voimme tarjota asiakkaillemme aidosti parasta, on meidän ensisijainen arvomme panostaa ihmisiin. Tiimimme on kaikkein arvokkain voimavaramme. Maailma muuttuu jatkuvasti ja me haluamme pysyä kehityksen huipulla. Siksi Monadilla jokainen asiantuntija saa kehittyä ja kehittää omaa ammattitaitoaan. Panostamme ihmistemme hyvinvointiin, niin yksilöllisellä kuin yhteisölliselläkin tasolla, jotta jokainen monadilainen kokee olevansa juuri niin arvostettu osa tiimiämme kuin hän aidosti onkin. Toteuttaaksemme kestävän ohjelmistokehityksen periaatteita, tulee meidän siis olla vastuullinen työnantajana.

Mikäli kaipaat rinnallesi kumppania, joka pikavoittojen sijaan panostaa jättipotteihin, ota meihin yhteyttä. Mietitään yhdessä tarpeeseesi paras ratkaisu. 

Meille etsitään myös jatkuvasti arvomme jakavia ohjelmistokehittäjiä. Jos siis haluat aidosti panostaa työn laatuun peruskoodin sijaan, katso avoimet työpaikkamme tai lähesty meitä avoimella hakemuksella. 

Kirjoittanut Aki Haapamäki
Julkaistu