Pelillistäminen ja tekoäly inspiroi

Kirjoittanut Karri Harju
Julkaistu

Tänä vuonna Monadilla aloittanut Lassi on ohjelmistokehittäjä, jonka sydän sykkii peliprojekteille. Häntä myös kiehtovat tekoälyn tarjoamat mahdollisuuksille eri aloilla. 

Lakikirjat vaihtuivat IT-alaan

Lassi Köykkä on 24-vuotias tietotekniikan insinööri, joka on valmistunut Savonia-ammattikorkeakoulusta. Lukion jälkeen hän harkitsi opintoja oikeustieteellisessä, mutta välivuosi ja pääsykokeisiin valmistautuminen herätti pohdintoja myös muista alavaihtoehdoista: 

– Oikeustieteellisen pääsykokeisiin päntätessä havaitsin, että pelkkä ulkoaopettelu ja lakitekstien tulkinta ei oikeastaan kiinnosta, vaikka ne asiat jäivätkin hyvin mieleeni.

Jo lukioaikoina Lassi hankki työkokemusta olemalla töissä kaupan kassalla ja opintojen välissä täysipäiväisesti alumiinikoneistamolla.. IT-ala tuntui Lassista lopulta luontevalta valinnalta, sillä hän on ollut aina hyvä koneiden ja laitteiden kanssa, ja koodauskin oli jo ennestään tuttua.

Tampereen seudulta kotoisin oleva Lassi haki Kuopioon opiskelemaan, sillä uusi kaupunki kiehtoi ja siellä oli myös kavereita opiskelemassa. Opiskelujen aikana kesätyöt löytyivät Istekistä TAYSin IT-tuesta, mikä mahdollisti kesät omassa kotikaupungissa. Parin opiskeluvuoden jälkeen hän työllistyi ohjelmistokehittäjäksi Talentree Oy:lle Kuopioon. Työstä kertynyt kokemus, pandemia-aika ja arki kaiken kaikkiaan vauhdittivat Lassin opintoja ja hän valmistui vuoden etuajassa.

Lassi on Full Stack -koodari ja häntä motivoivat niin monenlaiset ongelmat ja työpäivien vaihtelevuus. Erilaiset pelillistämiseen liittyvät ohjelmistohankkeet ovat hänen haaveissaan.

– Tähän mennessä kaikki työprojektit ovat olleet omalla tavallaan kiinnostavia, hän kertoo. Lassi pyrkii hahmottamaan kokonaiskuvan ensin, jonka jälkeen hän lähtee toteuttamaan kokonaisuutta:
–Tykkään myös viilata asioita ja olen vähän perfektionisti. 

Vapaalla niin pelaamista kuin pelien koodausta

Vapaa-ajalla erilaiset ohjelmointi- ja peliprojektit kiinnostavat Lassia. Keskeneräisiä peliprojekteja onkin useampia, mutta ne tarjoavat monipuolisesti haasteita. Lassi on osallistunut myös Game Jam -tapahtumiin, joissa rakennetaan peli alusta alkaen. 

Tällä hetkellä Lassia kiinnostaa tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet. Se on todistanut itsensä todella hyödylliseksi työkaluksi moniin asioihin, mutta siihen liittyy paljon eettisiä kysymyksiä ja ongelmia ratkottavaksi liittyen koulutusdatan hankintatapoihin ja laatuun, kerätyn datan tekijänoikeuksiin sekä ongelmiin, mitä tekoälyllä pyritään ratkaisemaan. 

– Tekoälyllä voi omien ideoiden pohjalta luoda vaikkapa peliin konseptitaiteen ilman piirrustustaitoa. Tämä helpottaa pelien suunnittelua ja toteuttamista huomattavasti, hän kertoo. 

Lassi hyödyntää Dall-E’a, jonka avulla tekstikehotteesta voidaan luoda mitä mielikuvituksellisimpia kuvia eri tyyleillä. Näyttävät visuaaliset konseptit syntyvät ilman, että tarvitsi piirtää. 

Ajanvietteen näkökulmasta niin tietokone- kuin lautapelit kiinnostavat Lassia ystävien kanssa. Strategialautapelit War of the Ring ja Brass Birmingham ovat olleet viime aikojen suosikkeja, kuten myös joukkuehenkiset first person shooterit: Hunt Showdown ja Rainbow Six: Siege. Monien monadilaisten tapaan Lassi ylläpitää fyysistä kuntoaan salilla ja kiipeilemällä. Uusimpana lajina helposti omaksuttava padel on myös vienyt mennessään. Suosittu peli sisältää myös mukavasti sosiaalista puolta.