Kuva henkilöstä seisomassa vuorella.

Ideasta digitaaliseksi ratkaisuksi rahoituksen ja kumppanin avulla

Kirjoittanut Karri Harju
Julkaistu

Polttaako mieltäsi uusi idea, joka tulisi muuttamaan liiketoimintasi ohella alan toimintatavat? Kehittääkö kytevä ajatus olemassa olevaa paremmaksi ja mahdollisesti uusia kohderyhmä palvelevaksi? Usein ideat jäävät ajatuksen tasolle, sillä uuden kehittämiseen ei ole aina riittäviä resursseja, olipa se sitten rahaa, aikaa tai osaamista. Miten ongelmaa kannattaisi rajata tai ideaa kannattaisi kultivoida, jotta mukaan saadaan ohjelmistotalo ja rahoittaja?

Oikeat kumppanit heti alusta

Innovaatiot syntyvät usein yksinkertaisista ideoista, mutta ne voivat muuttaa maailmaa tai ainakin tehdä jonkun elämästä hieman parempaa. Joskus mullistava ratkaisu tulee vain ongelman tunnistamisesta ja siihen tarttumisesta. Kun idea tai haaste alkaa hahmottumaan mielessä, on myös hyvä aika selvittää, millaista rahoitusta on saatavilla ja millaiset yhteistyökumppanit voisivat auttaa projektin toteutumisessa. 

Rahoitusneuvoja osaa neuvoa hankkeelle sopivista rahoitustyökaluista. Vastaavasti toteutuskumppani voi jo alkuvaiheessa raamittaa ja vaiheistaa toteutusta. Ohjelmistokumppanin kanssa hyvin laadittu toteutussuunnitelma osaltaan helpottaa rahoitusprosessia. 

Näkemys hankkeen rahoituksesta kuntoon

Business Tampere antaa Pirkanmaan alueella toimiville kaikenkokoisille yrityksille maksutonta neuvontaa rahoituksen hakemiseksi. Jo alkuvaiheessa neuvonta pystyy kertomaan millaista rahoitusta kehityshankkeen tai yrityksen olisi mahdollista saada, ja mitä kannattaa ottaa huomioon.

Henkilökuva Tapio Siik
Business Tampereen rahoituksen asiakasvastaava
Tapio Siik kannustaa ottamaan yhteyttä
jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.
Kuva: Laura Vanzo / Business Tampere

– Kynnyksemme on matala, joten meihin kannattaa ottaa yhteyttä jo aikaisessa vaiheessa. Tampereen alueella on hirveästi potentiaalia saada esimerkiksi EU-rahoitusta paljon enemmän kuin sitä haetaan. Julkisten hanketukien lisäksi neuvomme myös, miten yritys voi etsiä sopivia yksityisiä pääomasijoittajia tai soveltuvia lainainstrumentteja, kertoo rahoituksen asiakasvastaava Tapio Siik Business Tampereelta. 

Heti alkuvaiheessa on hyödyllistä löytää rahoitustyökalu, jonka avulla ideaa tai ongelmaa voidaan työstää eteenpäin. Tämä osaltaan mahdollistaa paremmat resurssit idean jatkojalostukseen. Hyvin tehty pohjatyö parantaa myös mahdollisuuksia rahoituskierroksen seuraavassa vaiheessa. 

Business Finlandin Innovaatioseteli on esimerkki tuesta, jota voi hakea oman idean eteenpäin viemiseksi. Sen arvo on 6000 euroa, ja sillä voi hankkia asiantuntijapalveluita, jotka tuovat yritykseesi uutta, innovaatiotoiminnassa tarvittavaa tietoa ja osaamista. Muita Business Finlandin myöntämiä rahoituksia on esimerkiksi startuppien tuote- ja palveluideoille suunnattu Tempo-rahoitus, joka voi olla maksimissaan 60 000 euroa. 

Millaisia vaikutuksia idealla on? 

Rahoitushauissa moni kompastuukin pitchaamalla tuotetta tai yritystä rahoittajalle samaan tapaan kuin myisi tuotetta ostajalle – toiminta edellä. On kuitenkin tärkeämpää nostaa esiin näkemys ratkaisun vaikutuksista olivatpa ne taloudellisia, yhteiskunnallisia tai ympäristöä huomioivia. 

Hyvä lähtökohta on sitoa idea osaksi liiketoimintaa jo heti alkuvaiheessa: millainen tulevaisuus sillä on ja mitä sillä tavoitellaan taloudellisen hyödyn lisäksi. Tämän tarkoituksena on vakuuttaa rahoittaja siitä, että innovaatio tai tuote kantaa myös rahoituksen päätyttyä. Onkin syytä miettiä, miten idea monetisoituu tai tuottaako se välillisesti taloudellista hyötyä.  Palvelu– ja liiketoimintamuotoilulla voidaan ideaa jatkojalostaa siten, että idea saa selkeät raamit myös taloudellisten odotusten kannalta. 

Yhtä tärkeää on hahmottaa idean, innovaation tai palvelun laajempaa vaikuttavuutta. Yhteiskunnallisuus, kestävä kehitys, vihreä siirtymä, diversiteetti sekä tasa-arvo ovat teemoja, jotka toistuvat tällä hetkellä monissa EU-rahoituksissa. Vaikuttavuus voi löytyä sisäsyntyisesti ideasta ja se vaatii vain sanallistamista, mutta yhtälailla se voi vahvistua jatkojalostamalla ideaa. Esimerkiksi sidosryhmähaastattelut voivat antaa niin näkökulmaa tai jopa kehitysideoita vaikuttavuuden lisäämiseksi.

– Rohkeat ideat ilman liiketoiminnallista näkemystä ja vaikuttavuutta eivät enää saa rahoitusta. Pelkästään toiminnan aikaansaaminen ei riitä, vaan vaikutus, impact, toistuu monien hankerahoittajien ohjeissa, summaa Siik.

Yritys valitsee rahoittajansa 

Eri rahoittajat painottavat vahvasti eri kohteita, eivätkä kaikki suinkaan anna rahaa kaikille. Siksi on tärkeä keskustella rahoitusasiantuntijan kanssa siitä, millaiset rahoitustyökalut voivat soveltua yrityksen tilanteeseen. Esimerkiksi julkiset tahot voivat tukea kehityshankkeita, joilla havaittavissa vaikuttavuus esimerkiksi tietyn toimialan vihreän siirtymän toteutumiseksi. 

Kuitenkin olisi ensisijaisen tärkeää korostaa, miksi esimerkiksi kehityshanke soveltuisi hankerahoittajan strategiaan tai miksi yritys olisi enkeli- tai pääomasijoittajalle hyvä sijoituskohde. Sen vuoksi rahoitusta hakiessa on liiketoimintanäkökulman lisäksi mietittävä vaikuttavuutta. On hyvä muistaa, että harva hanke saa 100 % tukea, joten hankkeella täytyy olla omaa rahoitusta mukana.

Rahoitusneuvoja pystyy neuvomaan, mikä rahoitustyökalu olisi hankkeelle tai yritykselle sopiva. Hankesuunnitelmia tehdessä monet yritykset kompastelevat ja tulevat myyneeksi rahoittajalle tuotetta tai yritystään. 

– Kun rahoitushakemukset kohdistetaan oikeille tahoille, säästetään aikaa ja vaivaa. Tällöin niin yrityksen kuin rahoittajan intressit kohtaavat. Onnistuneessa rahoitushaussa yritys valitsee rahoittajansa, kertoo Siik. 

Unelmasi digitalisointi alkaa tästä

Olipa ideasi vasta ajatuksen tasolla, projektisuunnitelmaa vailla tai varsinaista toteutusta vaille valmis, voit kääntyä puoleemme. Toteutamme visiosi toimivaksi digitaaliseksi ratkaisuksi ammattitaitoisen tiimimme avulla! Meillä on vahva kokemus monipuolisista projekteista, ja haluamme olla kumppanisi innovaatioiden tiellä. Yhdessä voimme luoda unelmastasi kestävästi kehitetyn sovelluksen, verkkopalvelun tai ohjelmiston. 

Kun pohdit digitaalisen ratkaisun rahoitusmahdollisuuksia, varaa aikasi Business Tampereen maksuttomaan rahoitusneuvontaan ajanvarauskalenterista

Ja kun haluat ottaa ensimmäisen askeleen ideasta kohti toteutusta, sovi juttutuokio Antin kanssa. 

Sovitaanko juttutuokio?

Käydään yhdessä läpi teidän tilanne ja tarpeet, niin voimme tehdä ehdotuksen etenemisestä.

Antti Riikonen, CEO
+358 50 480 2426
[email protected]