Kuinka vältellä blogipostauksen kirjoittamista teknologiayrityksessä?

Kirjoittanut Samuli Niva
Julkaistu

Ollaanpa rehellisiä, asiantuntijana alallasi sinulla on paljon tärkeää työtä tehtävänä. Blogin kirjoittaminen yrityksen verkkosivuille ei ehkä ole kovin korkealla toivelistallasi.

Kirjoittaminen on lisäksi raskasta hommaa. Siinä joutuu istumaan pitkään tietokoneen äärellä ja käyttämään aivojaan… mutta älä huoli, sillä voit vältellä blogin kirjoittamista hyvinkin pitkään käyttäen vain hieman luovuutta.


8 hyvää tekosyytä, miksi et voi juuri nyt kirjoittaa mitään yrityksenne blogiin

Seuraavaksi tarkastelemme muutamia hyviä vastauksia tällaiseen tilanteeseen.

1. ”Dedis painaa päälle”

Jos joku pyytää sinua kirjoittamaan blogikirjoituksen, sano yksinkertaisesti, että työskentelet kiireellisen projektin parissa etkä ehdi siksi kirjoittaa. Heidän ei tarvitse tietää, että ”kiireellinen projekti” tarkoittaa oikeasti suosikkisarjasi viimeisimmän kauden katsomista.

2. ”Olen liian kiireinen innovoimaan”

Asiantuntijana saatat jatkuvasti keksiä uusia ideoita ja ratkaisuja. Hyödynnä tätä ja kerro pomollesi, että olet liian kiireinen innovoimaan kirjoittaaksesi blogikirjoitusta. He ovat niin vaikuttuneita luovuudestasi, että unohtavat koko artikkelin. Saattaa olla hyvä myös miettiä varastoon joitakin ideoita, joiden parissa juuri työskentelet, kuten avaruudessa syötäväksi kelpaava kreikkalainen jogurtti.

3. ”Kissa söi läppärini”

Ah, klassinen tekosyy toimii aina. Jos kirjoittaminen ei huvita, syytä siitä lemmikkiäsi. Tästä syntyy win-win-tilanne, kun sinun ei tarvitse kirjoittaa, ja kissasi pääsee olemaan show’n tähti. Eikö sinulla ole kissaa? Nyt voi olla oikea aika hankkia sellainen tai vaihtoehtoisesti valita toinen tekosyy, sillä muuten kietoudut äkkiä valheiden verkkoon, jos vain väität omistavasi kissan.

Teos: Kissa söi läppärini, öljy kankaalle, 140 x 140 cm, tekijä tuntematon

4. ”En ole kovin luovalla päällä tänään”

Kirjoittaminen vaatii tietyn tason luovuutta, eikä sitä aina ole joka päivä. Joskus jopa useita päiviä peräkkäin. Jos joku pyytää sinua kirjoittamaan blogikirjoituksen, sano vain, ettet tunne olevasi erityisen inspiroitunut ja että luovuutta ei voi pakottaa. Varaudu kuitenkin keskustelun uusintakierrokseen hyvinkin lyhyellä aikataululla.

5. ”En ole kirjailija”

Tämä on perinteinen tekosyy, mutta siinä on totuuden siemen. Pelkkä asiantuntijuus alallasi ei tarkoita, että olisit luontainen kirjoittaja. Jos joku pyytää sinua kirjoittamaan blogikirjoituksen, ole rehellinen ja sano, ettet tunne oloasi mukavaksi siinä. He arvostavat rehellisyyttäsi ja saattavat jopa tarjota jonkun toisen kirjoittamaan artikkelin. Riskinä on ajautua blogiartikkelin co-writeriksi, joten pysy tarkkana!

6. ”En halua antaa liikaa tietoa kilpailijoille”

Tämä on hyvä valinta, sillä osoitat lojaaliutta työnantajaasi kohtaan, etkä joudu tekemään enempää työtä. Kannattaa kuitenkin varautua vastaamaan muutamaan tarkentavaan kysymykseen, kuten ”mitä tarkoitat” tai ”kuuntelitko edes mitä kysyin”. Tässä tekosyyssä on vaarana ajautua väittelyyn siitä, onko syysi riittävä, joten suosittelemme yhdistämään tähän vaihtoehtoon samalla vaikutelman, että olet kiireinen.

7. ”Teen sen, kun minulla on aikaa (mutta en koskaan tee sitä)”

Tämä viisaus tulee opittua viimeistään pienten lasten vanhempana, mutta se pätee myös tähän. Vastaat siis vain kysymykseen yksinkertaisesti sanomalla, että teet sen myöhemmin. Tavoitteena on selviytyä noin puolen vuoden verran, kunnes kaikki lopulta unohtavat blogikirjoituksen. Muista kuitenkin varautua muutamaan hyvään tekosyyhyn, jos sinulta kysytään edistymisestä. Näihin alisteisiin tekosyytyyppeihin pureudumme artikkelisarjan seuraavassa osassa (toim. huom.: joka tehdään, kun on aikaa)

8. ”Se on ajanhukkaa, koska kukaan ei kuitenkaan lue sitä”

Tunnet, että olet arvokkaampi tekemällä niitä asioita, joista sinulle maksetaan. Tämä on hyvä vaihtoehto, koska kukaan ei voi varmaksi sanoa, lukeeko artikkelia lopulta kukaan. Muista kuitenkin, että tämä vastaus voi johtaa keskusteluun, joka saattaa sisältää myötätuntoa ja muita tunteita, joita sinun tulee tukahduttaa.


Loppusanat

Yhteenvetona voidaan todeta, että on monia tapoja välttää blogikirjoitusten kirjoittaminen teknologiayrityksessä. Muista kuitenkin, että kirjoittaminen voi olla arvokas taito, joten älä kokonaan karttele sitä. Et koskaan tiedä, saatat jopa löytää piilevän kirjoittamisen lahjan ja nousta yrityksesi tähtibloggaajaksi.

Nyt saatatte miettiä, että eikö tämän artikkelin kirjoittaja saarnaa nyt siitä, missä ei itse onnistunut? Älkää kuitenkaan huolehtiko, sillä tekoäly teki suurimman osan raskaasta työstä.

Tsemppiä kirjoittamisen välttelyyn!