Sukeltava koodari: Ilmari yhdistää tekniikan ja vedenalaisen seikkailun

Kirjoittanut Karri Harju
Julkaistu

Ilmari Marttila on keväällä Monadilla aloittanut ohjelmistokehittäjä. Sähkötekniikan kandiksi valmistunut Ilmari on haalinut jo nyt yli 300 opintopistettä, mutta opinnot ovat painottuneet vahvasti ohjelmistotekniikan puolelle. Sen vuoksi pääainekin tulee vaihtumaan tietototekniikan DI-opintoihin. Opiskelujen ohessa IT-alan hommia Ilmari on ehtinyt tekemään jo neljän vuoden ajan. Töiden ja opiskelun täyttämää arkea tasapainottaa laitesukellusharrastus. 

Unelmaprojektit on tarkoitettu tehtäväksi

Ohjelmistoalassa kiehtovat loputtomat mahdollisuudet. Erilaisia kokeiluja ei yleensä rajaa laiteinvestoinnit, vaan toimeen voi ryhtyä milloin vaan. Esimerkkinä Ilmari kertoo sähkötekniikan alan, jossa kokeilut voivat vaatia suurjännitelaboratorion laitteineen.
– Tai ainakin laadukkaan kolvin, hän lisää pilke silmäkulmassa. 

Käytännössä Ilmaria on kiehtonut ohjelmiston tehokkuuden kehittäminen. Pilvessä pyörivän mikropalvelun optimoinnilla voidaan saada sen toiminta huomattavasti nopeammaksi. Tämä voi tarkoittaa parhaimmillaan jopa minuuttien säästöä monissa prosesseissa. Kuitenkin usein ohjelmiston optimointi ja raudan laskentatehon nostaminen ovat valintoja, joiden välillä tasapainoillaan, kun halutaan nopeuttaa prosesseja kokonaistaloudellisesti ja pitkällä aikajänteellä.

Ilmari syttyy erityisesti mielenkiintoisista abstraktioista ja erilaisista paradigmoista. Tietenkin väittely, siitä mikä niistä olisi paras ratkaisu tai miten niitä tulisi toteuttaa ovat alan suolaa.
– Oikeista tai vääristä työkaluista on myös aina hauska vääntää kollegoiden kanssa, hän nauraa. 

Vaikka varsinaista unelmaprojektia ei Ilmari halua vielä määrittää, niin on hänellä asiasta kuitenkin selvä mielipide:
– Mikäli keksin unelmaprojektin, mikään ei estä sen aloittamista vaikka samantien.

Vapaalla kartoitetaan vedenalaista maailmaa

Ilmari sukeltamassa
Sukeltamiseen liittyy paljon teknisiä välineitä ja esivalmistelua.

Tällä hetkellä vapaa-ajan koodausprojekti liittyy olennaisesti Ilmarin tuoreeseen sukellusharrastukseen. Hän jatkokehittää kouluprojektina käynnistynyttä sukelluspullojen täyttöpaikkasovellusta Tampereen urheilusukeltajille. Sen tarkoituksena on muun muassa varmistaa, että täyttöprosessi tapahtuu Tukesin vaatimusten mukaisesti. 

Ilmari on harrastanut laitesukellusta puolitoista vuotta Tampereen urheilusukeltajissa. Sukelluskokemusta on kertynyt Suomen järvistä ja louhoksista sekä Virosta. Sameissa vesissä ei kuitenkaan näkyvyyttä ole pitkälle, mutta taidon karttuessa pystyy menemään pidemmälle ja havainnoimaan ympäristöä vielä paremmin.
– Useimmiten näkymä on aika pinaattikeittoa, hän kertoo vedenalaisesta maailmasta.

Toisaalta perusasioidenkin opettelua vielä on. Esimerkiksi painottomana olo vedessä vaatii hänen mukaansa paljon harjoittelua ja tottumista.
– Sukeltamisen tekninen puoli myös inspiroi. Lajiin liittyy paljon teknisiä välineitä, valmistelua ja esimerkiksi kaasujen laskemista, hän summaa. 

Ilmarin vapaa-ajasta riittää aikaa myös partiotoimintaan. Hän toimii partiolippukunta Vesilahden Valkohäntien sihteerinä ja on ollut mukana partiotoiminnassa jo ihan koululaisesta saakka. Lisäksi puuhastelu puutyöverstaalla kiinnostaisi, mutta työn ja opiskelun ohella aika on sen verran kortilla, ettei mieleiseen harrastukseen aika aina riitä.