Yrityskulttuuri – kirosana vai kilpailuvaltti

Kirjoittanut Viivi Juutila
Julkaistu

Yrityskulttuuri elää nyt monien huulilla ja vielä useammassa LinkedIn-päivityksessä. Miksi ja miten sitä pitäisi kehittää kasvavassa yrityksessä? Kulttuuri kun rakennetaan yhdessä, eikä sitä voi sälyttää yksin omistajien, johdon tai työntekijöiden vastuulla. Kehittymisen suuntaa voidaan kuitenkin johtaa. Koostin tärkeimpiä oppeja ja huomioita viimeisen vuoden ajalta, jonka olen työskennellyt Monadissa. 

Yrityskulttuuri. Asia, josta puhutaan nykyään kaikkialla työelämässä. Olet varmaan kuullutkin varsin monenlaista kuvauksia mitä yrityskulttuuri on ja miten se voidaan määritellä? Vai tuleeko sana yrityskulttuuri jo kurkustasi ylös? Mielestäni kuitenkin kaikille näille määrityksille yhteistä on se, että lopulta kulttuuri kertoo työntekijöille yhteisen tarinan, jossa sekoittuvat menneisyys, nykyisyys sekä tulevaisuus.  

Yrityskulttuurin voidaan sanoa myös jopa määrittävän yrityksen ja sen tuotteiden imagon ja brändin sekä erottavan menestyjät epäonnistujista. On myös todettava, että kaiken lopulta yritys saa juuri sellaisen kulttuurin kuin teoillaan ansaitsee. 

Ei siis ole yhdentekevää, miten oma yrityskulttuuri yhdessä työpaikalla määritellään ja millaista yrityskulttuuria halutaan rakentaa. Yrityskulttuuri on aina osiensa summa eikä yksi ajattelutapa. Siksi on syytä tarkastella mitkä toimintamallit ja ajatukset saavat tilaa työpaikalla. Yrityskulttuuria voi kuitenkin olla varsin hankalaa määrittää, sillä työarkeen juurtuneet toimintatavat ovat niin vahvoja ja hallitsevia, ettei niitä edes usein tiedosteta ennen kuin ne tulevat haastavissa tilanteissa kyseenalaistetuiksi.

Halu viettää myös vapaa-aikaa yhdessä voi viedä työporukan vaikkapa kelkkasafarille Saariselälle.

Hyppy tuntemattomaan – ensimmäinen vuosi teknologia-alalla

Etsin vuosi takaperin itselleni uutta työpaikkaa ja minulla oli selkeät ajatukset millaiseen työpaikkaan ja yrityskulttuuriin haluan seuraavaksi suunnata. 

Johdon ja omistajien ihmiskäsitys kiinnosti minua erityisesti, sillä se ilmentää olennaisesti tapaa, joilla henkilöstön käyttäytymistä pyritään ohjaamaan. Minulle oli tärkeää, että uudessa työssäni yrityskulttuurin ei nähty lepäävän pelkästään hr:n työpöydällä. 

Monadilaiset saivat vakuutettua, että olen löytynyt yrityksen, jossa yhdistyvät järkevä kasvutahti kestävään liiketoimintaan, kasvuyrityksen kokeilukulttuuri sekä itseä puhuttelevat arvot ja strategia. Näin alkoi yhteinen tarinamme toukokuussa 2022. 

Ruoka tarjoaa fyysistä ravintoa, mutta tuo myös monadilaiset yhteen. Yhteiset lounaat, iltapäiväkahvit tai aamupalat ovat oivallisia hetkiä tutustua paremmin työkavereihin.

Kohtaamisista sydämen ravintoa 

Yritykset puhuvat tällä hetkellä kohtaamisten lisäämisestä ja emme mekään ole poikkeus. Se näkyy meillä yhteisinä lounaina, iltapäiväkahveina, liikuntahetkinä sekä erilaisina reissuina. Kutsuva toimisto on tärkeä tekijä kohtaamisten mahdollistajana. Tänne tulee mielellään tekemään töitä asianmukaisille työpisteille, pitämään palavereita ja viihtymään työpäivän päätteeksi esimerkiksi lautapelien ääreen. 

Olemme kohdanneet toisiamme paljon tunnetasolla vuoden aikana ja näissä empatia on ollut keskiössä. Tällaiset kohtaamiset mahdollistavat sen, että ihmiset saavat niistä todellista arvoa itselleen. Empatia on yksi luottamuksen syntymisen keskeisin rakennuspalikka ja se on edellytys yhteisten tavoitteiden saavuttamiselle parhaalla mahdollisella tavalla. 

Lautapelit yhdistävät monadilaisia myös reissussa. Saariselällä innokkaat pelaajat kokoontuivat takkatulen äärelle pelaamaan.

Nämä asiat näkyvät myös monadilaisten vastauksissa, kun olemme mitanneet työntekijätyytyväisyyttä säännöllisesti. Viimeisimmässä mittauksessa eNPS-tuloksemme oli 95. Moni työntekijä kertoi arvostavansa Monadin yhteisöllisyyttä sekä tuntevansa, että ihmisten hyvinvoinnista ollaan aidosti kiinnostuneita. 

Ammatillisia haaveita mahdollistamassa

Meillä uskotaan vahvasti myös osallistamiseen. Mietimme yhdessä, mitkä asiat ohjaavat toimintaamme, millaisia asiakasprojekteja haluamme tehdä, sitä mitä odotamme toisiltamme tai millainen yritys haluamme olla viiden vuoden päästä. Haluamme myös, että meillä on helppo puhua hyvistä sekä vaikeista asioista. Kaiken keskiössä on inhimillisyys, jonka näen ruokkivan innostusta. 

Opimme Monadissa myös epäonnistumisten kautta samalla, kun tavoittelemme jokaisen työntekijän ammatillisia unelmia. Valmennamme aktiivisesti jokaisen työntekijän henkilökohtaisia ammatillisia haaveita kohti. Tuemme perhe-elämän yhteensovittamista työelämän kanssa kaikin tavoin ja huomioimme jokaisen työntekijän yksilölliset elämäntilanteet. 

En garde! Kokeilemme erilaisia lajeja kuukausittain. Miekkailun ohella olemme testanneet muun muassa purjehdusta, kiipeilyä ja ilmajoogaa.

Terve kasvu vaatii rakenteita 

Yrityksen kasvaessa 30 hengestä kohti 50 henkeä tulee väistämättä tilanne eteen, jossa aletaan kaipaamaan yhteisiä sääntöjä, prosesseja ja työkaluja rakenteiden synnyttämiseksi. Pyörää kun ei ole järkevää keksiä koko ajan uudelleen. Etenkin it-alalla sanat prosessi, sääntö tai hierarkia saavat monet kiemurtelemaan tuolilla. 

Haluan luoda tässä kohtaa meille tarpeellisia rakenteita, joilla voidaan helpottaa työarkea, varmistaa että kaikki tulevat kohdatuiksi myös jatkossa sekä poistaa ylimääräistä hallinnollista hukkatyötä. 

Yrityskulttuurimme on myös jatkossa mentävä käsikynkkää strategian kanssa ja tämä vaatii asioiden aktiivista sanoittamista sekä huolenpitoa. Voimme onnistua yrityksenä vain erilaisten vahvuuksien kautta. Niitä pitää huolella vaalia. 

Lisätietoa yrityskulttuuristamme

Kiinnostuitko työskentelymahdollisuuksista kanssamme? Tutustu avoimiin työpaikkoihimme, ota yhteyttä Viiviin ja keskustele mahdollisuuksista tulla osaksi dynaamista tiimiämme!

Viivi Juutila, HR & Recruitment
+358 50 340 4270
[email protected]